tisdag 31 juli 2012

Spara sommarens kryddor


Vare sig du har ett stort kryddland eller bara ett par krukor i fönstret är det roligt att ta tillvara på kryddorna. Torka eller frys dem. Våga prova kryddorna på nya sätt: använd mynta i kakor, basilika till desserten och timjan i snapsen.

FAKTA ÖRTKRYDDOR

Kryddorna har allra mest smak just innan de ska blomma, så det är då man ska klippa av dem.

Två teskedar färska örter som är hackade är ungefär lika mycket som en tesked torkade örter.

Använd stjälkarna! Kör dem i mixern och blanda ut dem i olja så får du en fin kryddolja.

Dessa passar bäst att frysa in:
Basilika, gräslök, dill, persilja.
Hacka kryddorna. Frys in i små påsar eller i iskubsformar. Använd kryddkuberna direkt i maten utan att tina dem.

Dessa passar bäst att torka:
Salvia, oregano, mynta, timjan, rosmarin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar