tisdag 28 februari 2012

Och lite bröd också

Jag är ingen storbakare (jo, bara kroppsligt). Jag köper hellre bröd, särskilt nu när det finns så många fina bagerier runt hörnan.
Men om jag ska göra ett bröd vill jag baka ett som håller sig och inte blir torrt på en timme eller två. Då är detta utmärkt!


Söta nötfraller
10-12 småbröd
Riktiga godsaker. De här bröden ska njutas med enbart smör. Perfekta för ett matigt mellanmål.

200 gr torkad frukt, gärna olika sorter (banan, äpple, fikon, plommon, russin, tranbär, blåbär)
2 dl grovt rågmjöl
1,5 dl vatten (till frukt och rågmjöl)
0,5 paket färsk jäst
0,5 dl kallt vatten (till jästen)
1 tsk örtsalt
100 gr hasselnötter, grovt hackade
6-7 dl dl vetemjöl

1. Skär frukten i mindre bitar. Lägg i skål tillsammans med rågmjölet. Koka upp vattnet och häll över. Rör om ordentligt. Låt svalna.
2. Rör ut jästen med vattnet. Blanda med salt, nötter och den avsvalnade fruktröran. Tillsätt mjölet, lite i taget, arbeta degen ordentligt.
3. Låt degen jäsa 1 timme under duk.
4. Knåda degen, fördela till små bollar. Lägg på bakplåtspapper på plåt. Jäs ca 45 minuter.
5. Sätt ugnen på 225 gr. Baka bröden 12-13 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar