tisdag 28 februari 2012

Going nuts


Nötter är en fantastisk typ av råvara. De kan användas i stort sett i alla rätter, ger härligt tuggmotstånd och innehåller dessutom en massa nyttigheter. I vegomat är nötter ett måste. Inte bara för att de innehåller sådant som kan vara svårt att få i sig annars, utan också för att det är en fin konsistens.
Prova sorter du inte ätit förut. Gå till matbutiker med utländsk mat, de kan överraska med för oss okända nötter.


NÖTGUIDE
Förvara nötterna kallt, gärna i kylen, annars kan de härskna eftersom de innehåller så mycket fett.

Hasselnöt
En av de hårdaste nötterna. Passar bra med choklad och i bakverk, men gör sig också i maträtter tack vare den tuffa konsistensen. Känd från chokladaskarna: trillingnöt.

Pistaschnöt
En mjuk nöt med mild smak. Passar bra till desserter, men äts också som snacks som de är.

Mandel
Klassas inte son nöt utan som stenfrukt. God i både mat och desserter, men säkerligen mest använd för sötsaker. Som dessert finns t ex kanderade mandlar, äppelpaj med mandel och biscotti med mandel.

Pinjenöt
En dyr lyxnöt. Väldigt mild i smaken, gör sig bäst lätt rostad i torr panna. Ingår i pesto.

Jordnöt
Är egentligen inte en nöt utan klassas som baljväxt. Mycket god som snack, men även i maträtter och sallader. Ingår i Rocky Road: choklad med marshmallows, kola och just jordnötter.

Valnöt
En av de festaste nötterna. Fettet är dock nyttigt sådant. Dessa nötter är det alltså extra viktigt att förvara i kylen.

Pecannöt
Har likheter med valnötter i utseende och konsistens. Fina i desserter.

Cashewnötter
En typisk snacknöt. Men den ingår också i många rätter, t ex indiska risrätter. Den kan malas och användas som bas i sås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar