onsdag 18 maj 2011

Recept från den duktiga Maja Söderberg

Pajdeg
1,5 dl  fullkornsdinkel, eller grahamsmjöl
2 dl  dinkelsikt, eller vetemjöl
0,5 tsk  salt
50 gram  smör, + till formen
100 gram  kokt potatis, (1-2 st), kalla
2 msk  kallt vatten

Fyllning
1 dl  valnötter
150 gram  getbrie
1 st  gul lök(ar)
1,5 l  nässlor, (200 gram), färska

2 msk  rapsolja
3 st  ägg
3 dl  mjölk

Nötterna
2 dl  valnötter
0,5 dl  honung

Tillagning

1. Blanda mjöl och salt. Tillsätt smöret och finfördela det med fingrarna. Mosa potatisarna med en gaffel och rör i. Blanda till sist i vattnet och forma en deg. Låt degen vila i kylen minst en halvtimme.
2. Värm ugnen till 200 grader. Tryck ut degen i en smord pajform och nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen i 10 minuter.
3. Grovhacka valnötterna till fyllningen. Skär getosten i bitar. Skala och hacka löken. Skölj och grovhacka nässlorna.
4. Hetta upp rapsoljan och fräs lök och pressad vitlök några minuter. Lägg i nässlorna och fräs tills de fått en vackert skir, grön färg. Salta och peppra. Varva nässelfräs, getost och valnötter i pajskalet.
5. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta och peppra. Slå över äggstanningen och grädda pajen strax under mitten av ugnen i ca 30 minuter. Gör under tiden de rostade nötterna.
6. Rosta valnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Rör hela tiden så att de inte bränns, de ska bara få en lite mörkare färg. Ta av pannan från värmen och häll i honungen, rör om. Låt svalna och servera tillsammans med den nygräddade pajen.

Ur Sju årstider i Majas kök av Maja Söderberg (Ica bokförlag), foto Lisa Björner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar