Pajdeg | ||
1,5 dl fullkornsdinkel, eller grahamsmjöl | ||
2 dl dinkelsikt, eller vetemjöl | ||
0,5 tsk salt | ||
50 gram smör, + till formen | ||
100 gram kokt potatis, (1-2 st), kalla | ||
2 msk kallt vatten | ||
Fyllning | ||
1 dl valnötter | ||
150 gram getbrie | ||
1 st gul lök(ar) | ||
1,5 l nässlor, (200 gram), färska |
2 msk rapsolja | ||
2 st vitlöksklyfta(or) | ||
3 st ägg | ||
3 dl mjölk | ||
Nötterna | ||
2 dl valnötter | ||
0,5 dl honung |
Tillagning
1. Blanda mjöl och salt. Tillsätt smöret och finfördela det med fingrarna. Mosa potatisarna med en gaffel och rör i. Blanda till sist i vattnet och forma en deg. Låt degen vila i kylen minst en halvtimme.
2. Värm ugnen till 200 grader. Tryck ut degen i en smord pajform och nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen i 10 minuter.
3. Grovhacka valnötterna till fyllningen. Skär getosten i bitar. Skala och hacka löken. Skölj och grovhacka nässlorna.
4. Hetta upp rapsoljan och fräs lök och pressad vitlök några minuter. Lägg i nässlorna och fräs tills de fått en vackert skir, grön färg. Salta och peppra. Varva nässelfräs, getost och valnötter i pajskalet.
5. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta och peppra. Slå över äggstanningen och grädda pajen strax under mitten av ugnen i ca 30 minuter. Gör under tiden de rostade nötterna.
6. Rosta valnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Rör hela tiden så att de inte bränns, de ska bara få en lite mörkare färg. Ta av pannan från värmen och häll i honungen, rör om. Låt svalna och servera tillsammans med den nygräddade pajen.
Ur Sju årstider i Majas kök av Maja Söderberg (Ica bokförlag), foto Lisa Björner
2. Värm ugnen till 200 grader. Tryck ut degen i en smord pajform och nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen i 10 minuter.
3. Grovhacka valnötterna till fyllningen. Skär getosten i bitar. Skala och hacka löken. Skölj och grovhacka nässlorna.
4. Hetta upp rapsoljan och fräs lök och pressad vitlök några minuter. Lägg i nässlorna och fräs tills de fått en vackert skir, grön färg. Salta och peppra. Varva nässelfräs, getost och valnötter i pajskalet.
5. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta och peppra. Slå över äggstanningen och grädda pajen strax under mitten av ugnen i ca 30 minuter. Gör under tiden de rostade nötterna.
6. Rosta valnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Rör hela tiden så att de inte bränns, de ska bara få en lite mörkare färg. Ta av pannan från värmen och häll i honungen, rör om. Låt svalna och servera tillsammans med den nygräddade pajen.
Ur Sju årstider i Majas kök av Maja Söderberg (Ica bokförlag), foto Lisa Björner
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar