onsdag 18 maj 2011

Älskad gammal vän: filodegen

Idag ska jag laga filodegsknyten som jag gjorde till en matfotografering häromdagen. De var ljuvligt goda, trots att de hade stått framme i studion lite väl länge och trots att vi hade dränkt dem i olja för att de skulle se riktigt nybakade ut under hela fotograferingen. Idag ska jag få njuta av dem alldeles nygjorda med min väninna K. Eftersom de är fyllda med bland annat getost får killarna här hemma något annat, bara de tänker på getost gör de konstiga grimaser.

Frasiga filodegsknyten
4 portioner
Enkla att laga, men har hög wow-faktor! Går att laga dagen innan de ska ätas och sedan värmas på.

1 rödlök
2 msk olja
100 gr getost, i bitar
0,5 kg kokt potatis, i tunna skivor
rosmarin
svartpeppar
1 msk smält smör
0,5 buljongtärning
4 ark filodeg
1 citron

1.      Sätt ugnen på 200 gr.
2.      Hacka rödlöken och fräs mjuk i 1 msk olja. Blanda lök, getost och spotatis. Krydda med rosmarin och svartpeppar.
3.      Smält 1 msk smör. Rör ut med 1 msk olja och en halv buljongtärning.
4.      Rulla ut filodegen. Pensla ett ark med smörblandningen. Vik det dubbelt. Pensla på toppen. Vik ev en gång till beroende på arkets storlek. Skeda upp en fjärdedel av potatisröran i mitten av arket. Vik upp kanterna till ett knyte. Pensla på utsidan. Upprepa med de resterande arken.
5.      Baka i ugn ca 10 minuter eller till alla knyten fått fin färg. Servera med citronklyftor.

TIPS:
Filodeg är en fantstiskt tunn deg som man kan använda till förrätter, varmrätter och desserter. Tjockleken kan variera något beroende på vilken filodeg man köper, så prova dig fram; eventuellt behöver du ta två ark till varje knyte. Filodeg säljs som frysvara och som kylvara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar