måndag 11 april 2011

Naan. Och fyra kilo extra.


Hemma fyra kilo tyngre efter ett par veckor i Indien. Jag älskar maten i Indien. Det går inte att beskriva mitt förhållande till maten där på annat sätt. Till frukost avnjuter man en pannkaka med kryddig potatis; masala dosa. Själva pannkakan är gjord av ris och linser. Till pannkakan från man ett par olika chutneys. Man står sig ganska bra på denna rejäla frukost, i alla fall ett par timmar. Då börjar man bli lite törstig och dricker så en fresh lime soda, sweet. Det är helt enkelt sodavatten, färskpressad lime och socker. En riktig törstsläckare!

Alldeles efter det är det dags att beställa lunchen.

Hemma i Sverige beställer jag aldrig naan-bröd på indiska restauranger, men i Indien vet man att maten kan dröja och ett naanbröd kan vara så ljuvligt gott att det är värt att få hungern lite spolierad.

På ett litet ställe i Palolem frågade vi hur naanbröden gjordes och blev raskt indragna till den heta ugnen.

”Hämta degen, vi ska visa hur man gör!” ropades det till höger och vänster.  

Sedan fick vi en fin uppvisning. Brödet bakas ut, slängs ner i ugnen så att det fastnar på ugnsväggen. Där sitter det bara tre-fyra minuter, sedan är det perfekt.

Att göra naan hemma i det svenska köket blir en annorlunda upplevelse. Man kan laga det i ugnen eller i en panna. Testa dig fram och se vad du tycker blir bäst. Fyll brödet med riven ost eller kryddor. Njut.

Naan med smör och vitlök

25 gr jäst

1 dl vatten, fingervarmt

2 dl matyoghurt

Salt

2 msk matolja

1 tsk socker

7,5 dl vetemjöl

2-3 msk smör

4-5 vitlöksklyftor, hackade

Smula ner jästen i en bunke. Lös upp i vattnet, rör ordentligt. Häll i yoghurt, salt, olja och socker. Rör ner lite mjöl i taget. Degen ska vara mjuk och lätt att hantera. Låt den jäsa ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 220 gr.

Knåda degen och dela i fyra lika stora bitar. Platta ut dem till fina rundlar.

Lägg dem på varm plåt. Baka i 12 minuter eller till de fått fin färg.

Pensla på smör och strö över vitlök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar