NÖTGUIDE
Förvara
nötterna kallt, gärna i kylen, annars kan de härskna eftersom de innehåller så
mycket fett.
Hasselnöt
En av
de hårdaste nötterna. Passar bra med choklad och i bakverk, men gör sig också i
maträtter tack vare den tuffa konsistensen. Känd från chokladaskarna: trillingnöt.
Pistaschnöt
En
mjuk nöt med mild smak. Passar bra till desserter, men äts också som snacks som
de är.
Mandel
Klassas
inte som nöt utan som stenfrukt. God i både mat och desserter, men säkerligen
mest använd för sötsaker. Som dessert finns t ex kanderade mandlar, äppelpaj
med mandel och biscotti med mandel.
Pinjenöt
En
dyr lyxnöt. Väldigt mild i smaken, gör sig bäst lätt rostad i torr panna. Ingår
i pesto.
Jordnöt
Är
egentligen inte en nöt utan klassas som baljväxt. Mycket god som snack, men
även i maträtter och sallader. Ingår i Rocky Road: choklad med marshmallows,
kola och just jordnötter.
Valnöt
En av
de festaste nötterna. Fettet är dock nyttigt sådant. Dessa nötter är det alltså
extra viktigt att förvara i kylen. I valnötter finns fina fetetter som vegetarianer annars har svårt att få i sig, så mumsa på.
Pecannöt
Har
likheter med valnötter i utseende och konsistens. Fina i desserter.
Cashewnötter
En
typisk snacknöt. Men den ingår också i många rätter, t ex indiska risrätter.
Den kan malas och användas som bas i sås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar