torsdag 27 september 2012

Nu är det jul!

Jaghar hunnit med en handfull juljobb under hösten. Alltid lika konstigt att knycka granris och duka upp finporslin med röda band och allt vad det är - när det är typ 13 grader utanför fönstret.

En av de rätter jag har på alla julmenyer är en paté. De kan variera i innehåll, men av de typiska ingredienserna är nötter. Cashewnötter är bäst eftersom de får en mjuk och nästan krämig konsistens när man mixar dem. Men jag har kört med andra nötter också eftersom det är kul att variera och eftersom det finns folk med allergier.
Av alla patéer jag gjort så är denna en klassisk favorit jag aldrig tycks tröttna på.


Nötpaté

6 portioner

Servera den varm eller ljummen med en kall sås, gärna med dill.

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olja

0,5 l champinjoner, i bitar

1 msk vetemjöl

1 dl vatten

200 gr nötter

1 dl ströbröd

1 krm timjan

1 msk sojasås

svartpeppar

 

1. Sätt ugnen på 200 gr.

2. Hacka löken och fräs i olja. Rör i svampen när löken mjuknat och låt fräsa till svampen är genomstekt. Strö över mjölet, rör om. Tillsätt vattnet och låt puttra fem minuter under ormrörning.

3. Blanda ner nötter, ströbröd, timjan, soja och peppar. Mixa hälften av röran. Blanda den omixade och den mixade röran.

4. Häll ner i smörad brödform. Baka i ugn ca 45 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar