måndag 12 december 2011

Klimatbanta är det nya svarta

Så halverar du klimatpåverkan från maten
1. Gör varannan lunch och middag vegetarisk
2. Släng inte mat
3. Ät ekologiskt
4. Ät efter säsong och ät grövre grönsaker. Undvik sallad, tomat
och gurka på vintern och välj mer vitkål, morot och palsternacka

Saxat från Naturskyddsföreningens broschyr, Låt maten klimatbanta. Läs och ladda ner:

http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Broschyrer/Lat_maten_klimatbanta.pdf

DNs sunkiga julmatsbilaga

Fick förra helgen Dagens Nyheters julmatsbilaga. Jul för alla smaker - eller ngt liknande stod det. Men dte fanns inte ett enda vegorecept, utom de obligaoriska tillbehören. Och naturligtvis söta små desssreter och godisar av Mia Öhrn, det var de enda recepten jag sparade.

Jag har mailat och klagat. Har du DN så tycker jag att du ska göra det också.
elin.peters@dn.se

En liten dessert-flirt med raw food

Lime- och citronpaj
6 portioner
En snabbgjord och ljuvlig raw food-dessert. Pajen passar även glutenintoleranta.

Pajskal
2 dl russin
200 gr valnötter
Fyllning
4 avokadon
1 banan
3 msk pressad citron
Topping
10 valnötter
1 citron, rivet skal av
1 lime, rivet skal av

1.      Lägg russinen i blöt i ca 15 minuter. Mixa russin och valnötter till en gryning massa. Tryck ut massan i en pajform. Låt stå kallt medan du gör fyllningen.
2.      Mixa avokado och banan med citronsaft.
3.      Häll i fyllningen i pajskalet.
4.      Toppa med nötter och rivet skal av citron och lime.

Bild av fantastiska fotografen Christina Sundien!

Helvegetarisk julkasse!

Gröna kassen var först med att leverera en helvegetarisk matkasse, nu gör de det igen genom att lansera en helvegetarisk julkasse för 8 personer. Med minst 80 % ekologiska varor.

- För oss på Gröna Kassen innebär julen också att vi ska bry oss om djur och natur. Vi är trötta på de årliga rapporterna om grisar som behandlas illa säger Kina Svantesson.
Gröna kassen är övertygad om att Stockholmarna vill ha ekologisk hemlagad mat på julbordet. De utlovar ett helvegetariskt julbord med skinkor, korv, sojabullar, Janssons och fräscha matiga sallader. Med härlig apelsindessert till efterrätt.
Du som bor i Stockholm med omnejd kan få Gröna Kassens julkasse hem till din dörr för endast 1400 kr.

Snabba grytan

Var på Svarta Lådan i Skrapan på Söder förra veckan.
Fick då en halloumigryta, vilket jag till att börja med tyckte lät enormt märkligt. Halloumi ska man ju grilla och äta omedelbart, inte läghga i gryta. Men häpp så gott det var!
Jag har gjort en egen variant på grytan, som verkligen är värd att köra en stressig måndagskväll. Den går nämligen på nolltid.


250 gr halloumi
0,5 squash
100 gr champinjoner
1 gul lök
1 burk cocktailtomater
2-3 msk kapris
1 tsk buljong
1 tsk oregano
1 tsk sambal oelek
1 nypa socker
salt
peppar

1. Skär osten i stora kuver. Stek gyllene och lägg åt sidan.
2. Skär squashen i halvmånar (skalet kan vara kvar), skiva svamepn och hacka löken. Fräs allt i en stor gryta. Häll i tomaterna när allt är genomstekt.
3. Rör i kapris, strö över buljongen. Krydda. Låt puttra en kvart. Rör i osten sista minuten. Servera med råris och sallad.

Vill du ha rätten vegansk kan du byta ut osten mot marinerad tofu.

fredag 25 november 2011

Och så fredsgmys och lördagsgodis

Om man har barn är det svårt att undvika bregrepp som fredagsmys och lördagsgodis. Och jag har egentligen inget emot begreppan alls, tycker det låter mysigt med fredsgmys och gott med lördagsgodis. Synd förstås att fredagsmyset har skapats av chipsproducenterna.
Och synd att godispåsarna har blivit så sjukt stora att man skulle kräkas om man fyllde en påse och åt upp innehållet. Och nej, jag överdriver inte.
Jag är verkligen inget hälsofreak, jag tycker absolut att man ska få äta chips och godis.
Hemma hos oss håller sonen strängt på sådana traditioner. Eller vad man nu vill kalla dem.

Men igår fick jag tag på en godispåse som de såg ut på 70-talet. Små och platta, utan möjlighet att fälla ut dem till slukande jättar. Ökar de i storlek hela tiden? Kommer våra barns barn att köpa godis i ICA-påsar?

onsdag 23 november 2011

Att laga mat till 55 personer...

Som du vet så skriver jag om mat och lagar mat till fotograferingar så att det blir fina bilder i tidningarna också.
Då och då har jag catering. I lördags hade jag en catering för 55 personer och det var mitt personliga rekord; har aldrig förr lagat til så många. Kanske under valvakan förra året, men då visste jag ju att de som skulle äta knappt brydde sig om vad de stoppade i sig, de satt bara och stirrade blint på TV-skärmarna.
Nåväl, det blev en underbar buffé om jag får säga det själv.

Nötter
edamamebönor

morotstzatsiki
ärtpesto
het sås
sallad på quinoa, feta, basilika, tomater
sallad på squash och cashew med citrondressing
filodegsbakelser med getost
filodegstårta med sojafärs och mycket chili
tzayspett
ricotta-valnöts-spenat-bollar

vit chokladmousse med röda bär
liten tryffel

Om du vill få en vink om hur mycket som gick åt så hör av dig!

Fotande på Matlabbet

Har nu flyttat in till ett kontor med riktigt kök. ELler rättare sagt tvärtom. Ett kök med kontor. Där finns allt man behöver när man ska provlaga mat, hålla kurser, fota mat till tidningar. Underbart.

Är du nyfiken på att se hur det går till under en matfotografering, hör av dig!

fredag 11 november 2011

Smarrigt recept från Gröna Kassen!

Potatisgratäng i panna och varm bönsallad med äpple och spenat

30 minuter

Ingredienser:
Huvudrätt
10 st (1kg)   Potatisar
2,5 dl            Havregrädde
Bönsallad
1 pkt             Blandade bönor
½  st             Rödlök
1st                Äpple
70 g              Babyspenat
Hemma      
½ msk          Vitvinsvinäger
1 skvätt        Rapsolja
½ msk          Citronjuice
½ tsk            Cayennepeppar
                      Salt
                      Svartpeppar
                     Olja

Så här gör du:
1. Skölj potatisarna, skär i tunna skivor (ju tunnare desto bättre).
2. Lägg skivorna i ett durkslag och skölj ordentligt för att de inte ska klibba ihop när de steks.
3. Stek dem i olja på medelvärme tills de mjuknat och fått lite färg. Kan vara bra att dela upp i två stekpannor.
4. Sallad: Skala och skär ½ rödlök i skivor. Fräs med olja i en gryta på svag värme. Tärna 1 äpple och blanda ner. Skölj 1 pkt blandade bönor och lägg i tillsammans med 1 pkt babyspenat, ½ msk vitvinsvinäger, ½ msk citronjuice, ½ msk Salt, ½ tsk cayennepeppar. Bönorna och babyspenaten ska inte stekas, bara värmas så att fastheten behålls. Servera i en skål.
5. Häll grädden över potatisen och smaksätt med 1 tsk salt och 1 tsk svartpeppar. Blanda runt och låt grädden koka in lite grann. Späd med lite vatten om det behövs.
6. Smaklig måltid!

Fredagsmys på nytt sätt: Veganknytis ikväll

• VeganKnytis - Kom och Mingla med oss!    11 nov kl. 18-21
  Vi firar Veganvärldsdagen och att Veganföreningen blir 35 i år!

  Kom på ett Veganknytis, där Du kan njuta av gemensamt Buffébord
  fyllt med läckra veganrätter. Låt dig inspireras av nyheter, lyssna på
  veganprat, botanisera bland bokbord och provsmakningar.

  På Veganföreningens bokbord hittar du bl.a veganböcker, äldre
  nummer av Veganbladet...
  Green Laces kommer med sina veganskor.
  Dessutom kommer det finnas utvalda produkter från Biofood för
  avsmakning och försäljning.
  Passa på att handla under kvällen!

  Gör så här:
  Du som kommer bidrar med en Veganrätt för 4 pers.
  Maten ska om möjligt vara färdiglagad när du kommer, kan inte
  tillagas på plats. Ta Gärna med Recept på vad din maträtt.

  
Glöm inte att Anmäla dig så snart som möjligt, antal platser
  är begränsade. Det är först till kvarn som gäller..

  Viktigt att Du anger vilken matkategori Du tar med, så att det blir
  en varierad buffé, maila till:
info@vegan.se
  Välj mellan: varmrätt, sallad, bröd/pålägg, efterrätt, övrigt.

  Lokal: meddelas vid anmälan (T-Odenplan, Stockholm)

  
Anmäl dig snarast till info@vegan.se

  Varmt Välkommen!

Pinto bjussar på trerättersmeny och utlottning av en av världens bästa kokböcker :-)

http://www.pintomagasin.se/manadens-gastkock-pia-hall?tab=nyheter

och:

Kokboksförfattaren Pia Hall presenterar denna månad en ljuvlig trerättersmiddag med tångkaviartoppad avokado, filodegstårta med sojafärs och en citrongranité.
Har du också en lyxig middag i bakfickan, som du gärna bjuder vänner på? Skicka i så fall in förslaget till oss och var med i utlottningen av fem pocketexemplar av Pia Halls klassiska kokbok Vego Paradiso.
Maila oss ditt middagsförslag och gärna bilder före den 10 december!Det behöver inte vara exakta recept. Det räcker med en övergripande beskrivning.
Maila till:
info@pintomagasin.se

Äntligen en riktig vegokasse!

Nu är den här och jag ska genast sajna upp mig på ngn av dera svarianter. En helt vegetarisk matkasse. De verkar satsa på riktigt bra och roliga råvaror och jag ser fram emot att få hem min första kasse.
Rapport kommer:
http://www.gronakassen.se/

måndag 7 november 2011

Grönkålspesto med soltorkade tomater och gnocchi

Grönkålspesto med soltorkade tomater och gnocchi
4 portioner
Köp färdiga gnocchi eller gör dem själv. Det kommer att bli gott hur du än gör!

150 gr färsk grönkål (fryst i nödfall)
0,5 dl pinjenötter
2 vitlöksklyftor
1 dl riven ost, gärna cheddar
0,5 dl olivolja
salt
svartpeppar
10 soltorkade tomater, i strimlor
700 gr färsk gnocchi

1.      Koka grönkålen någon minut och skölj i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt, krama gärna kålen med händerna.
2.      Mixa grönkål, pinjenötter, vitlök och ost. Peston ska inte bli helt slät. Vill du vara snäll mot knivarna i mixern kan du hacka mandeln manuellt. Smaka av med salt och peppar.
3.      Koka gnocchin ett par minuter. Blanda med grönkålspesto och soltorkade tomater.

TIPS
Är du galen i grönkål så missa inte Facebookgruppen: ”Vi som älskar grönkål”.

Superstjärnan spetskål

Ugnsrostad spetskål med vitlök och Västerbottenost
4 portioner
Spetskål är en något mildare släkting till vitkålen. Och ljuvligt god på just det här sättet med ost och vitlök... Servera som förrätt eller sidorätt.

2 spetskål
2 klyftor vitlök
100 gr Västerbottenost, riven
0,5 röd chilifrukt

1.      Sätt ugnen på 200 grader.
2.      Skär kålen i kvartar på längden. Pressa över vitlök. Strö över osten.
3.      Hacka chilin fint och toppa kålen med den.
4.      Laga i ugnen 15-30 minuter beroende på storlek på kålen. Kålen ska få en fin gyllene guldbrun färg när den är klar.

TIPS
Hittar du ingen spetskål kan du rosta vitkål på samma sätt istället.

Snygg-kål!

Savoyrulle med svamp och risoni
4 portioner
En fin liten förrätt. De vackra strutarna går förstås att fylla med i stort sett vad som helst!

8 savoyblad
1 dl risoni (risformad pasta)
ev 2 dl buljong
1 gul lök
150 gr blandad svamp
1 msk smör
1 dl Keso
salt
torkade örtkryddor (t ex oregano, basilika)

1.      Koka savoybladen i ett par minuter. Lägg dem på hushållspapper för att torka.
2.      Koka risonin enligt anvisningarna på paketet (gärna i buljong).
3.      Hacka löken. Ansa svampen och skär i mindre bitar. Stek i smör. Strö över salt och kryddor.
4.      Blanda svampröran med risoni och Keso. Forma strutar av kålbladen, fyll på med svampblandningen. Servera strutarna i glas eller skålar.

TIPS
Det går förstås utmärkt att göra dolmar av savoykål och den fyllning som beskrivs här. Rulla in fyllningen i blad, laga i ugn 20-30 minuter på 200 grader.

Hackat konto!

Jag vet inte vad jag ska tro, men för andra gången är mitt bloggkonto hackat.
Har väldigt svårt att se vem som skulle kunna tänka sig att vilja hacka detta konto, utom Mamma Scan förstås ;-)
Nåväl, nu är jag tillbaka och kommer pga mitt påtvingade blogguppehåll nu att ösa ut de sparade bloggarna på ett fullkomligt galet sätt.
Jag kommer att ösa på om köttfria måndagar, smarriga recept, intervjuer, kål och mycket mycket annat.
Vänta bara!
Och nästa person som hackar min blogg får en vegodemon efter sig.

fredag 7 oktober 2011

Nordic Light Hotel börjar med köttfria måndagar

Måndag den 10 oktober går Nordic Light Hotell i centrala Stockholm över till helt köttfria måndagar. Kom dit och ät eller drick på måndagar :-)
Njut av köttfri atmosfär :-)

Blir faktiskt lite rörd över att såväl ett flygbolag som ett hotell tar detta steget så tätt inpå varandra. Känner att det bara är början.

onsdag 5 oktober 2011

Malmö Aviation börjar med köttfria måndagar

Nu börjar flygbolaget med köttfria måndagar.
"Vi hoppas att våra passagerare ska bli inspirerade av att prova på vegetarisk mat hos oss", säger Ann-Sofie Hörlin, miljöchef på Malmö Aviation. "Det kanske kan få dem att göra nya val i livsmedelsbutiken när de ska handla och kanske börja med köttfria måndagar hemma också."

Ann-Sofie Hörlin läste boken Äta djur av Jonathan Safran Foer i somras. När hon kom tillbaka till arbetet efter semestern så var hon fast besluten att försöka lyfta in sina nyvunna kunskaper i arbetet.
Det visade sig att det företag, Picknick, som står för flygbolgets mat, redan hade föreslagit att de skulle införa köttfria måndagar.
Några veckor senare var det på gång.

I vanliga fall bjuds passagerarna på matiga mackor till lunch och middag, detta ska man fortsätta med även på måndagar, men nu med sådan fyllning som vegetarisk mortadella, tofu med oliver, vegetarisk jägarkorv och mycket annat.

fredag 30 september 2011

Årets miljhöhjälte?

http://www.minplanet.se/aktuellt/1971-roesta-pa-arets-miljoehjaelte

Gå in och rösta på någon av de nominerade. Som t ex Jonas Paulsson som drog igång Köttfria Måndagar.

Fredagsmys: Mandlar med ingefära...

Jahaja, är det dags för fredagsmys ikväll?
Om du vill hoppa över popcornen så kan du testa att göra något rysligt gott: mandlar med ingefära.

Sätt ugnen på 200 gr.
Smält 2 msk smör. Blanda med 2 msk farinsocker, en nypa salt och 2 msk vatten. Låt stå kvar på spisen till sockret löst upp sig. Blanda sedan i 2 msk riven färsk ingefära.
Blanda till sist i en påse mandlar.
Se till att alla mandlar blir lite kladdiga av röran.
Häll ut dem i form, gärna på bakplåtspapper.
Rosta dem i ugnen i sådär 20-25 minuter, vänd på dem ett par ggr.
Rulla dem gärna i ett par msk sesamfrön innan du låter dem svalna.

torsdag 29 september 2011

Raw food med Hälsa

Den som inte kommer förbi Berlin men ändå är sugen på raw food kanske kan tänka sig att åka till Dalarna i oktober. Där håller Hälsa en raw food-helg med Erica Palmcrantz Aziz på Masesgården.
http://www.halsa.se/HALSA/Halsobutiken/Raw-food-helg-pa-Masesgarden/

Väldigt lockande program!

Hemma hos Raw food-kocken i Berlin

Ska tjata vidare om Berlin. Vi var nämligen hemma hos en raw food-kock där och åt middag. Han har ngt han kallar Dinner Club, man kan anmäla sig på mail och så kommer man hem till hans lilla etta i centrala Berlin, hälsar på de andra gästerna (vi var sammanlagt åtta stycken, då räknar jag inte vår son, han fick pizza på vägen dit och somnade i kockens säng efter en stund), sätter sig vid bordet eller står och hänger i köket medan han lagar maten. För 40 euro (eller var det 45?) fick man en otroligt fin och god fyrarättersmiddag. Plus inspirerande samtal om raw food med de andra gästerna och med Boris Lauser själv förstås!

http://www.youtube.com/watch?v=zDsHmrblPwA

måndag 26 september 2011

Kronärtskockor igen!

Har hittat en ny festrätt!
Fylld kronärtskocka! Lite sådär retro att fylla en grösnak eller frukt, tycker det funkar bra med just kronärtskocka. Passa på nu, vet inte hur länge till det går att få tag på kronärtskockorna.
Jag har fyllt mina skockor med svamprisotto. Koka skockorna som vanligt. Plocka försiktigt ur de blad som sitter i mitten, ända ner till botten, så att den frigörs och bara är att mumsa i sig när man väl kommer dit.
Fyll på skockan med risotto, precis som om det vore en skål.
Toppa med örter eller flagad parmesan.

Det var inte min egen idé, det måste jag erkänna. Min man kom hem från en jobbresa till Amsterdam (ja, herregud vad han reser och förlustar sig medan jag är nere i gruvan och arbetar) och hade på mina rekommenationer varit på den fullkomligt underbara restaurangen De Kas, http://www.restaurantdekas.nl/. Det var där de serverade denna rätt.

medan jag ändå är inne på det, De Kas är faktiskt den mest underbara krog jag varit på. Jag gillade allt. Är du i Amsterdam så är dte ett måste. Dock måste man boka bord!

Berlin, ett vegoparadis!

Vi åkte till Berlin förra helgen, mannen skulle på jobb där. Jag har aldrig varit särskilt nyfiken på Berlin, om jag ska vara ärlig, andra städer har alltid legat före på min lista. Men okay, jag och ungen hängde på i alla fall.
Och wow, vilken stad. Alla hade rätt om Berlin. Snällt, spännande, intressant och vegovänligt!
Jag och ungen invigde staden genom att åka till snabbmatstället Yellow Sunshine, http://www.yellow-sunshine.com/, och vräka i oss burgare från den digra menyn av enbart vegoburgare. Ingen gourmetupplevelse, men ett perfekt ställe att ta sin petiga vegounge till.

Man kunde inte bara få olika tillbehör till burgarna, utan också olika typer av själva burgaren. Sojakött, seitan, en "kycklingburgare" etc. Åh, starta genast en sådan här i Stockholm, gärna runt hörnan från oss, tacksåmycket.

måndag 12 september 2011

Rösti med det du hittar

Gjorde en ljuvligt god rösti häromdagen. Alltså en potatiskaka. Rev två mellanstora potatisar, en stor morot och en liten kålrabbi. Blandade det rivna med lite finhackad vitlök och fräste i fin olja.
Plattade ut det rivna förstås, så att det blev som en något mindre pannkaka. Den måste stekas lååång tid på låg värme för att bli riktigt bra.
Billigt och sjukt gott. Servera med getost eller en sallad på blandade bönor.

Kronärtskocka på kräftskivan

Kanske lite sent, men ändå.
Fick tipset om att köra kronärtskocka, som vego, istället för kräftor på kräftkalas. Eller helt enkelt anordna en hel fest med kronärtskockor. Superbra idé. Man sitter och duttar med sina små blad, medan övriga gäster sliter klorna av de där jättelika insekterna. Typ.

Köpte riktigt fina små kronärtskockor på Bondens marknad i lördags, sådana man kan ha till förrätt eller som man kan äta typ fem av. Serverade bara med smaksatt smör (vitlök, örtsalt och sambal oelek).
Rysligt gott.

tisdag 6 september 2011

Gratis startpaket för hugade vegetarianer

Är du sugen på att äta mer vego men fortfarande är lite osäker på hur du ska göra i praktiken?
Beställ ett gratis startpaket från Förbundet djurens rätt, så har du alla förutsättningar att lyckas. Och så fortsätter du att läsa den här bloggen förstås :-)

http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/sidor/vegokit#.TmXP6IR6h6A.facebook

Recept från Pinto

Lånar ett recept från Pinto som ser väldigt gott ut. VET att det är gott, för det är duktiga Gabriella Terneborg (Terneborgs lyckliga kokbok) som står för receptet.


Vildgryta

4 portioner
2½ dl sojabitar
200 g svamp
olja
½ dl koncentrerad vinbärssaft
1 dl vatten
2½ dl havre- eller sojagrädde
1 tärning grönsaksbuljong
5 krossade enbär
1 tsk timjan
1 msk sojasås
ev maizena
ev färsk timjan till garnering

Förväll sojabitarna enligt anvisningar på förpackningen. Dela svampen i mindre bitar. Om du använder champinjoner: Skär dem gärna i klyftor. Om du använder torkad svamp: Lägg den i blöt en stund.
Låt sojabitarna rinna av och fräs dem i olja. Fräs svampen och tillsätt sedan övriga ingredienser. Låt puttra i cirka 10 minuter. Vispa i lite maizena om du tycker grytan blir för tunn. Smaka av och servera med kokt potatis, gelé och grönsallad. Garnera gärna med kvistar av färsk timjan.
Tips: Använd gärna trattkantareller eller trumpetsvamp. Kanske har du egen nyplockad svamp.

Vegantidning på nätet!

Nu har några vegoentusaister startat ett veganskt magasin på nätet, http://www.pintomagasin.se/.
Kul!

tisdag 30 augusti 2011

Ny upptäckt: hemmagjord gelé!

Gelé har aldrig varit någon stor grej i vårt hushåll. Kanske beror det på att jag förknippar gelé med söndagssteken. Det kan också bero på att jag förknippar gelé med gelatin.
Men nu har jag sett ljuset! Ljuset heter gelésocker!
Finns i en matbutik nära dig och gör så att du kan laga till din egen gelé på ett par minuter. Helt otroligt. Och ja, gelésocker är vegetabiliskt.

Blanda en dl rödvin med en dl gelésocker i en kastrull Koka upp och låt koka sådär 30-60 sekunder. Häll upp det på en burk och låt svalna. Klart.

Vill du inte ha just rödvinsgelé kan du ta de bär du vill anända, koka i yttepytte lite vatten, hälla av geggan i en syltsil och sedan ta vätskan och blanda med lika mycket gelésocker. Och koka 30-60 sekunder.

måndag 29 augusti 2011

Odlat kött - snabbare i butikerna än väntat

Det där med odlat kött har vi kunnat läsa om under en del år. Det låter som en märklig SF-film, en sådan som jag hade låtit stanna i filmbutikens hylla.
Men nu verkar det faktiskt komma allt närmare verkligheten. Tycka vad man vill om det.
Å ena sidan låter det ju jättebra att odla kött istället för att fortsätta trycka in djur i fabriker enabrt för vårt nöjes skull.
Å andra sidan låter dte ju helt sjukt, det kostar otroligt mycket att hålla på att försöka ta fram odlat kött, vi kan ju faktiskt SOM JAG VET GENOM EMPIRISKA STUDIER äta vegetariskt.

http://www.liu.se/liu-nytt/arkiv/mn/1.280751?l=sv

Om du missat Bill Clintons vegansväng

http://www.youtube.com/watch?v=R3ied_AD4iE

Det här var en otroligt stor nyhet i amerikansk media.
Så häftigt.

söndag 28 augusti 2011

Trädmord och mackor

I Stockholm pratas det en del om de märkliga händelser på Kungsholmen och i Sjöstaden där träd har blivit medvetet förgiftade. Mycket märkligt.
Pilträden går inte att rädda. Det är förstås en förfärlig historia. Rätt sjuk.
Någon/några personer smyger alltså runt och borrar hål i träden för att sedan peta in gift i dem.

Står och pratar med bekant kvinna i medelåldern på en tillställning. Hon är upprörd över trädmorden. Pratar om övergrepp och visst är det chockerande. Samtidigt äter hon en kycklingsmörgås.

Visst är vi märkliga, vi människor.

torsdag 25 augusti 2011

Sallad på linser, quinoa och tofu med ramslök

"Tänk att något som är så nyttigt också kan vara så gott", sa jag till min väninna K som var hos oss på middag igår. Det har jag lärt mig av min mamma, att man alltid ska sälja in sin mat sådär positivt. Hon, min mamma, tycker alltid att det hon själv just lagat är det godaste hon någonsin smakat. Och det smittar av sig!

Salladen gjordes på puylinser, quinoa kokt i buljong, fina små tomater, rucola, fräst tofu (med ramslök, men annan går bra, bara dne är marinerad eller rökt), samt en hel näve färsk basilika.
Toppad med vitlöksvinägrett!

En tidning med bara vego!

Just nu ska du faktiskt köpa Laga lätt, den där till synes ganska slätstrukna matlagningstidningen. Detta nummer är helt vego! Massa fina recept och inspirerande läsning.

Pestofylld quornfilé!

Quornfiléer kan ju bli, som du kanske vet, ganska torra och trista. Ett fiffigt tricks är att fylla dem med ngt smarrigt. Som t ex en fetaost mosad med ett par msk pesto.
Stek quornfiléerna så att de får fin färg. Snitta upp dem på långsidan, tryck in så mycket fyllning du kan, lägg filéerna i ugnsfast form och putta in dem i ugnen sådär några minuter på hög värme. Fetaosten ska bara bli lite sådär geggig, då är de klara att servera!

Snart dags för Krogveckan igen!


Passa på att äta fina middagar för betydligt billigare peng än vanligt den 9-18 september! Kontrollera dock vad det erbjuds för vegoalternativ....

måndag 22 augusti 2011

Färska örter - bästa vardagsmattipset

Alltså, det är möjligt att jag håller på att bli tant - men då en ganska nöjd tant. Har upptäckt vad kul det är att ha färska örtkryddor hemma och sköter nu om dem som små bebisar.
Har basilika, timjan, oregano, salvia, dragon, ananassalvia, citronverbena, citronmeliss och rosmarin. (ser du en aloe vera på bilden är det rätt, den passar inte in i örtträdgården men väl i köket, eftersom aloe vera ska kunna göra underverk när man har bränt sig vilket jag gör så fort jasg går in i köket i stort sett...).

Det är inte bara underbart att krydda maten med dessa färska små underverk, dte är också lyxigt att ställa fram dem som tillbehör på middagsbordet!

Gott i Götet

DU som bor i Götebrog bör ta dig till Bra mat-mässan 3 september, kolla in:
http://www.bramatmassan.se/

Programmet ser så lockande ut att jag funderar att ta tåget faktiskt...

10.10 - Grundkurs i vegetarisk mat – Nybörjartips och enkla knep för god och näringsrik mat
10.40 - Var hittar jag näringen? – Hur komponerar jag en måltid med bra sammansättning och vilka näringsämnen ska jag tänka lite extra på? Vi frågar ut dietisten Ulrika Hörnell-Wiberg och ställer frågorna du inte visste att du ville ha svar på.
11.30 - Matlagningsuppvisning – På medelsvår nivå.
12.20 - Barn och mat – Panelsamtal. Vad behöver barn? Vad vill de äta? Hur får man dem att vilja äta det de behöver?
13.00 - Vegetarisk mat, i stort format – Vegetarisk mat är prisvärd, god och näringsrik.
13.40 - Matlagningsuppvisning Snabbmat    vegetariskt  behöver inte bara betyda långkok. Det finns också burgare, kovar, och tacos, som är helt vegetariska.
14.30 - Vegetabiliska produkter – Nya vegoprodukter dyker upp överallt just nu. Svunna är de dagar då man fick leta med ljus och lykta efter kvalitetsprodukter. Jenny och Mattias från Pinto media guidar oss i utbudet av vegoprodukter.
15.10 - Matlagningsuppvisning Gourmetmat   För dig som vill ha utmaningar i köket. Lina Kallerdahl lagar vegansk gourmetmat.
16.00 - Smaken är allt!  –  Hur man lagar riktigt god vegomat.
16.40 - Matlagninsuppvisning Raw Food    en spännande matkultur med annorlunda tillagningsmetoder. Pontus Kristensson från Holistic visar hur det går till att laga mat utan att värma upp den.

måndag 15 augusti 2011

Hett med veganism

http://www.svd.se/mat-och-vin/viktveganerna_6270998.svd


Personligen tycker jag inte att det spelar någon roll vad skälet är till att man blir vegan eller vegetarian. Bara man blir det.

Jag var vegan i några år men blev sedan en förtappad vegetarian. Nu ska jag försöka mig på livet som vegan igen. Hemma-vegan och borta-vegetarian, för att förenkla för vänner.

fredag 5 augusti 2011

Jamie Oliver goes Vego. Okay, bara lite, men ändå.

Jag kan inte låta bli att köpa Jamie Olivers matmagasin som heter just Jamie. Det är inte särskilt mycket vego, men tidningen är ändå så fantastisk att jag inte kan låta bli att lägga halva måndslönen på den.

Ja, den är dyr! Trots att hälften av innehållet bara handlar om hans egna prylar man kan köpa. Som ett fett reklamblad för honom själv.

Hur som, i det senaste numret som finns i Sverige, vilket är juni/juli-numret, finns det faktiskt en artikel om vego-bbq! Riktigt lockande. Eller vad sägs om tofuspett med Sichuanpeppar, ingefära, schalottenlök och koriander. Eller spenat och paneer-plättar med myntayoghurt. Eller kanske svarta bön-burgare med lime och koriander. Allt med suktande bilder...
Finns i en välsorterad tidningsaffär inte alltför långt borta från dig.

Raw food - mmm!

Fick tips på en raw food-krog i Köpenhamn och testade den häromdagen. Det var helt ljuvligt gott!
Är du i närheten, typ i norra Europa, så åk dit och ät.
Ett enkelt men snyggt ställe en halv minut från Ströget.
42 Raw.

Väldigt inspirerande, vill nu läsa in mig på raw food och köra lite hemma. Blev förvånad över att jag blev så mätt över den till synes lilla portion med "pizza".
Fick också en juice bestånede av bland annat rödbetor, lime och basilika. En sådan måste jag också experimentera med hemma!

Grilla vattenmelon? Går det?

Läste ett tips på grillad vattenmelon som vi genast var tvungna att prova. Förra året var ju grillade citroner en stor grej på vår grill, så nu, så här i slutet av sommaren när melonen ändå inte är så rolig längre, är det utmärkt att grilla den!

Skär ut tjocka skivor, skär ev bort skalet. Pensla med olja. Grilla några minuter på varje sida.
Servera med bladpersilja eller mynta, smulad feta och vinägrett.

På det här sättet smakar melonen så mycket mer än vanligt. otroligt smarrigt.
Också gott som dessert med bär och glass...

Falcon suger

Alltså har du sett den där absolut förlegade reklamfilmen för Falcon (öl)? Där en kille grillar korv och berättar att han bjudit in killarna till en killkväll och nu ska de äta korv tillagad i öl. Jag tror jag svimmar av tråkighet.
Tänk om det hade varit en kvinna. Nehej, det går ju inte. Det var ju en grill. Och öl.

Och kom nu inte och säg att jag inte tillhör målgruppen. Jag dricker så mycket öl på sommaren att Falcon hade kunnat fokusra på enbart mig för att ändå överleva.

Hör av dig till Falcon och gnäll, något kul ska man ju ändå unna sig!

tisdag 2 augusti 2011

Svartpeppar rules

La in ett recept på majsmuffins häromdagen. De är goda till soppa, som mellanmål eller till en sallad.
Jag fick en kommentar på receptet som jag i min tur har försökt kommentera, men datorn vill inte (eller är det jag som är trög? Det är varmt idag och jag ska snart iväg till badet, min hjärna kanske har slutat fungera.).

Så här:

Bästa Punk in writing!
Klart det ska vara svartpeppar också! Tack för påminnelsen.
Märkligt att jag glömde det, jag som är inne i värsta svartpepparperioden. Igår åt jag pasta med så mycket svartpeppar på att det mer var svartpeppar med pasta än tvärtom.
Blev nu sugen på att göra en artikel om svartpeppar :-)

Min man brukar göra en väldigt god sås som bara består av kladd (typ creme fraiche), salt och så sjuka mängder av svartppar. Prova!

söndag 31 juli 2011

Superduperglassen!

Ta lite chokladglass och toppa med lite hackad choklad. Ringla över lite hemmagjord chokladsås (blanda 2 dl vatten och 2 dl socker i en kastrull. Koka upp, rör i 2 dl kakao, vispa ordentligt under tiden).
Topptoppa med chokladströssel.

För övrigt är chokladsåsen en bra räddare i nöden när man vill piffa till vaniljglassen, sockerkakan eller ngn annan enkel kaka eller dessert. Kan avnjutas varm eller sparas i kylen och avnjutas kall vid senare tillfälle.

Snart majsdags!

Här i Skåne vajar majsplantorna över metern. varje gång vi åker förbi majsfälten (typ en gång om dagen), har majsen vuxit. Jag tror faktiskt att det skulle vara möjligt att SE hur majsen växer om man satt och tittade ett tag.

Testa majsmuffins!

4 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
salt
3 ägg
0,5 dl olja
2 dl fil eller yoghurt
100 gr fetaost
1 purjolök, i bitar
2 dl majskorn

Blanda de torra ingredienserna.
Vispa ägg, olja och yoghurt.
Häll i mjölblandningen.
Rör i fetaost, lök och majs.
Häll ner smeten i muffinformar.
In i ugnen på 225 gr till muffinsarna fått fin färg, ca 25 minuter.

Färska bönor!

Nu gäller det att passa på, nu när det finns färska bönor i affärerna!
Jag älskar de färska bönorna, som skiljer sig vida från de torkade. De färska är krispiga, saftiga och helt enkelt bara ljuvliga (fast okay, de torkade är också ljuvliga, men på ett annat sätt).

Ångkoka bönorna nga minuter, blanda med smör, pressad vitlök och färska örter. Mums!

Bondbönorna, en personlig favorit, är lite sådär äckelgoda tycker jag. De är enorma, men man skalar bort skidorna och då är det inte mycket kvar, så köp en stooor påse.
Ta bort skalet. Låt bönorna koka fem minuter i osaltat vatten. Ta bort den tunna hinnan som är kvar. Ät och njut!
Gärna tillsammans med hackad rödlök, kapris och rucola.

torsdag 28 juli 2011

Bättre betyg? Bli vego!

Du har väl inte missat en av de mest intressanta artiklarna på länge :-)
Att din kost i hög grad påverkar dina betyg (och säkerligen ditt arbete, om du har ett sådant).
Ät mer grönsaker och frukt och höj ditt betyg. Ja, det är faktiskt inte bara jag som säger det:


Sommarens mesta: finpizza

Vet inte om det bara är här på Österlen eller om det är ngt som dragit fram genom hela Sverige, men pizza är hett. Finpizza. Sådan med rucola och färska örter på toppen, bakad med kärlek i stenugn.
(Hur bakar man med kärlek? Har jag alltid undrat, får kanske ringa Pågens och fråga, de går ut stort med att de gör just det.)

När vi skulle köpa en ugn till landet visade det sig att vårt favoritmärke blev galet mycket billigare om vi köpte det från Italien. Även inkluderat leverans.

Och inkluderat en pizzasten i botten på ugnen! Inte förrän nu i sommar här vi testat den och jag måste säga att det blir oändligt mycket godare pizza än på vanligt vis, bara i form rakt in i ugnen.
Den som inte har en sådan här italiensk variant kan köpa en baksten och lägga in i ugnen, det är poppis nu i dessa tider av brödhets.

Bra degrecept:
1 paket jäst
6 dl fingervarmt vatten
3 msk olivolja
örtsalt
12 dl vetemjöl

Blanda allt och låt jäsa en timme ungefär.
Smeta ut fin tomatsås, riven ost, vegobacon, pinjenötter, marinerade champinjoner och marinerad squash.

söndag 24 juli 2011

Att göra senap!

Var och gjorde en intervju med Hans Svensson på Petersborgs gård nära oss här på Österlen i Skåne. Han odlar senapsblommor och gör egen senap. Han startade för några år sedan och är nu uppe i 40 000 burkar om året. Plus den senap han gör åt andra företag. Ganska häfigt att vara med från jord till bord, som bönderna säger. Hela vägen. Snacka om att veta att hans produkter verkligen är bra.

Ny filodegstårta!

Igår var det dags för det årliga släktkalaset i vårt hus på Österlen. Då kommer sådär 12-13 vuxna och sju-åtta barn. Då gäller det att vi har bullat upp med lite olika rätter. De flesta är dessuom som jag själv (trots att det är Anders släkt och inte min) storätare.
Jag lagade tre filodegstårtor och sex stycken filodegsbakelser, två sallader, en ärtpesto, till det fanns också ost, marinerade vitlöksklyftor och oliver.

Filodegstårtor är som du kanske vet vid dte här laget ett vanligt inslag när vi ska ha kalas.
Ofta med soja- eller quornfärs, riven ost, lök, tomat, oliver eller liknande. Igår gjorde jag också en bestående av keso, soltorkade tomater, rödlök, fetaost och broccoli. Den blev riktigt god.

fredag 15 juli 2011

Vegomat i P1

Imorse satte jag klockan på kvart över sex för att vara pigg när en människa från P1 skulle ringa mig och jag skulle vara med och prata om vegomat. Min röst hade inte hunnit vakna vid den tiden. Men Mattias Dahlgren, som också var med, lät som om det inte bara var hans röst som fortfarande sov, så i jämförelse lär jag pigg :-)

Kul att de tog upp ett för mig kärt ämne; vegomat på krogen. Synd bara att det blev så extremt kort. Som allt i radio och TV.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4602776

tisdag 12 juli 2011

Ungens dessert-tips

"Alltså jag vet ett bra mat-tips till din blogg", säger ungen.
"Man köper hem kaktusglass. Så lägger man det på ett fat och sedan så lägger man på lite chokladbollar runt glassen. Och ovanpå allt tar man chokladsås."
Mmm, lycka till!

Majsigt!

Har redan hittat svensk majs i butikerna. Kan det verkligen vara rätt?
Vi är ju i Skåne nu och ser majsfält efter majsfält, men ingen endaste gul färg så långt ögat når.
Fick tips om att man kan ånggrilla majs: Man lägger majskolvarna i blöt en kvart innan grillning. Skakar av det värsta dripdroppandet och grillar dem. Då måste de alltså ligga i sitt skal!
Testade det och det funkade utmärkt. Ett alternativ för dem som inte älskar den grillade smaken.
(hört talas om sådana människor!)

Smör!

Världens godaste tillbehör till grillat eller till kokta grönsaker eller till pastan eller till sojakorven eller till nästan vad som:
smör med en klick sambal oelek, pressad vitlök och örtsalt.
Sjukt gott.
Testa idag.

onsdag 29 juni 2011

Jobba i vegovärlden?

Åh, jag vill ha alla jobb som är listade.
http://vegnews.com/web/veg/jobs.do

Okay, kanske inte de där som har med naglar att göra... Men allt som har med mat, vilken dröm!
Nåväl, jag har ju lite av ett drömjobb redan nu, att får skriva om vegomat, men skulle vara roligt att få jobba hands on med vegomat i USA ett tag...

tisdag 28 juni 2011

Blir du skrämd av groddarna?

Läs det här för en ordentlig funderare:

"Efter försommarens stora ehec-utbrott höjs krav på ytterligare skärpta hygienkrav. Företrädare för FN:s internationella atomenergiorgan IAEA tycker att tiden är mogen för att döda bakterierna med radioaktiv strålning. En bättre idé vore att städa upp i stallarna."
forts på:

Sommarlov! Sommarterror!

Så var det dags igen. Sommarlov. Så fantastiskt härligt och underbart.
Vi håller som bäst på att packa väskorna och städa lägenheten för en sommar i vackra Skåne.

Det brukar vara i bilen ner det slår mig. Nu måste vi laga såväl LUNCH som MIDDAG varje dag. Inget besavär i sig, men vad ska vi laga? Panik.
Det jag brukar göra för att lugna mina mat-nerver är att sätta upp en lista med typ 30 rätter på kylen. Så kryssar jag varje gång vi har ätit en av rätterna så att jag vet. Att göra själva listan kan vara riktigt kul, det är bara att sätta sig ner tillsammans en kväll med kokböcker och tidningar.
Lista ner allt som ser gott och enkelt ut. Glöm inte plockmat, icke att förglömma, behöver ju inte vara "riktiga"" rätter.

Kör på...
Pasta med färska bönor
Stekt tofu med dillstuvad potatis
Portabelloburgare
Lagsagne på sojafärs
Grillspett
Burgare med morotstzatsiki och klyftpotatis
Kall soppa med rågbröd
Indisk gryta med bönor och blomkål och broccoli och lök
Matig sallad med quinoa, pesto och grönsaker
Grillad polenta med marinerad svamp och matvete
Hemlagad pizza
Maffiga smörgåsar med hommos
Falafel med picklade grönsaker
Nudelsoppa
Rispytt med vegetariska grytbitar
Och så vidare i all oändlighet.

måndag 27 juni 2011

Störiga köttätare

En av de mest korkade kommentarer jag kan tänka mig när det handlar om vego, det är när köttätare säger:
"Jag skulle också kunna hoppa över köttet, det är ingen stor grej för mig."
Men för i h-e, var det så enkelt så borde du väl ha gjort det eller äter du upp djuren på pin kiv?
Jag förstår inte.
Men faktum är att det är sååå ofta jag hör ngn säga den där korkade meningen.
Nästa gång någon säger det är det no mercy, då är det in i skamvrån och på med inspelningsfunktionen på mobilen. Sedan lägger jag upp hela samtalet här.
Var redo.

World Cancer Research Fund kritiserar den brittiska köttindustrin

“I hope the good work we have done in educating the public about what they can do to reduce their cancer risk is not undone by these deliberately misleading statements from the meat lobby.”

Läs mer om bråket mellan World Cancer Research Fund (WCRF) och den brittiska köttindustrin.
http://www.wcrf.org/cancer_facts/statement_on_meat_industry.php

Fitness gillar vego :-) och Laga Lätt gillar vego i höst!

Tidningen Fitness som finns ute nu har vegospecial. Väldigt roligt.
Och så pratade jag med en skribent på Laga Lätt som berättade att de ska ha ett helt vegonummer i september. Mer om det när det närmar sig!

måndag 20 juni 2011

Råraka med algkaviar

Ta två potatisar per person, riv och lägg i stekpanna med en klick smör. Eventuellt kan du blanda i en lök, fint hackad, av valfri sort. Platta ner potatisrivet så att det blir som en pannkaka. Pudra på örtsalt. Stek på mellanvärme i ganska många minuter, vänd sedan. Potatisen ska bli genomlagad, alltså inte kännas rå öht, den ska få en fin gyllene färg. När det är uppnått kan du börja steka nästa.
Ska du steka många kan du lägga in de färdiga i ugnen på sådär 100 grader, så att de håller värmen.
Servera med en klick av t ex sojayoghurt, lite algkaviar och en massa dill.

Ful-senap

Ska snart göra ett reportage om senap. Ska bli spännande. Ska göra en intervju med Hans på Peterborgs gård på Österlen. De odlar sin egen senap och gör sedan en hel massa varianter och säljer i sin gårdsbutik (och lite här och där på Österlen).

Detta känns långt ifrån Johnnys senap, som jag vet att vi tidgrae haft i kylen, men som inte kommer att hamna där igen, se länk:

http://www.gaashud.se/2011/06/arets-skamt-johnnys/

Louise Ungerth om köttskatt!

Kan inte låta bli att länka till Louise Ungerths blogg. Hon är chef, Konsument och Míljö, Konsumentföreningen i Stockholm.
Hon har skrivit nga rader om kött och köttskatt....

http://louisekonsumentkoll.se/kottskatt-bra-for-miljon-och-bra-for-halsan/

torsdag 16 juni 2011

Honungsglaserade nötter

Gott till fryst vattenmelon är nötter med honung:
hacka en deciliter olika nötter. Rosta i en torr panna samtidigt som du ringlar över en matsked honung. Ta bort från värmen när all honung har åkt in i nötterna. Låt svalna på bakplåtspapper.

Vill du ha nötterna på sallad är det gott att strö på rejält med örtkryddor också!

Bästa sommardesserten!

Okay, det är väl bara att erkänna med en gång att jag troligen kommer att skrika Bästa Sommardesserten fler gånger i sommar - om andra dessereter också.
Men denna är suverän:
Ta en halv vattenmelon. Skär ut "köttet". Mixa. Lägg i plastbunke. Ställ in i frysen. Riv i den stelnande slushen med en gaffel ngn gång i timmen.
Servera.

onsdag 15 juni 2011

Djurhållningen driver upp matpriserna

Fler än någonsin hungrar 2008, 2009 och 2010. En miljard människor. Det beror på högre matpriser. Ibland går matpriserna upp, ibland ner pga en massa orsaker. Men trenden och långtidsprognoserna pekar tragiskt nog uppåt. Djurhållningen upptar redan i dag 1/3 av jordens isfria jordyta enligt FN, vilket kraftigt driver upp matpriserna.

Läs mer på Facebookgruppens "Köttskatt.nu" sida

Pesto paradiso

Pesto är ju en grovt mixad röra på basilika, pinjenötter, vitlök, olja, salt, parmesan.
Men man kan ju göra pesto av det mesta...
En av mina sommarfavoriter är ärtpesto.

Tina 250 gr gröna ärtor.
Mixa med en sked olivolja, en liten bit Västerbottenost, en handfull mandlar och en vitlöksklyfta eller två.
Smaka av med salt och rejält med svartpeppar.

En annan goding är pesto på koriander och valnötter.
Det går också att göra på nässlor eller grönkål.
Smarr.

Smarrigt till sallad

Jag älskar matiga sallader, sådana med minst tio olika ingredienser och absolut inte ngt fuskigt lager med isbergssallad i booten. Nej, det ska vara qunioa, bönor, gurka, tomat, salladslök, ärtskott, grönsallad, tofu, nötter, rädsior, morötter, svamp, broccoli, krutonger, dressing, pesto...

En av sommarens bästa bjudrätter måste därför vara en stor skål matig sallad med en massa fina tillbehör.
Gör två-tre pestosorter. Två-tre dressingar. Två-tre toppings.
DÅ kan alla hitta varianter som just de gillar...

måndag 13 juni 2011

Massa mat på Masesgården + raw food

Har varit några dagar på Masesgården i Dalarna. Mitt första besök där, har velat åka dit tidigare men det har inte blivit av.
Oj vad jag åt. SÅ mycket mat.
Ungefär 1,5 timme efter jag hade klarat av fruksoten (fil och yoghurt och nötter och gröt och bär och dadlar och jag vet inte vad) så bjöds det på juiceshots med nyttigheter som vetegräs, samt bärjuicer på de bär och frukter som blivit över från frukosten.
Sedan var det lunch som var riktigt bra, man skulle börja med mjölksyrade grönsaker, sedan råkost, örtmarinerade kikärtor, currydoftande sötpotatis, grillade championjoner, avokado med ädelostsås...
Ja, man behövde inte svälta. Till middagen en hel massa råkost och en mastig soppa.

Allt vego.
Bara det.

För den som är sugen på att åka dit vill jag rekommendera en raw food-helg som ska vara där i höst. Jag tror att jag ska åka på den, vill lära mig mer om raw food.
http://www.masesgarden.se/kurser-behandlingar/kursprogram/masesgården/hälsa-weekend-på-masesgården.aspx?dateId=2532

tisdag 31 maj 2011

Vegomässa i Malmö 4 juni

Är du i Skåne, vilket jag tänker vara, den 4 juni ska du bege dig til Amiralen vid Folkets Park. Där är det värsta vegomässan med smakprover, föredrag, försäljning.
Läs mer här:

http://vegomassan.org/

Älskade gammal vän: filodeg 2

Gjorde en annan fyllning till filodegsknytena häromdagen:
Fräst quornfärs (går förstås bra med sojafärs också), kokt potatis i små bitar, gul lök i bitar (fräst), en matsked sambal oelek, ett ägg. Blanda allt och fyll filodegen med röran.
Underbart gott!

Simhallssunk

Vi går numera och badar ganska ofta, på badhus i Stockholm och dess omnejd. Detta för att vår son just lärt sig simma och tycker att det är ascoolt att hoppa från kanten, simma under vattnet och allt annat man kan göra.

Ett msyterium är att det alltid är särdeles sunkig mat på simhallar. Korv med mos, Coca-Cola, chips, glass, godis. I Gustavsberg (ett för övrigt fint litet bad utanför Stockholm) skryter de med att tänka fräscht kring maten i simhallen. Men när vi har varit där (ett flertal tillfällen), har det för det första inte funnits ett enda vegoalternativ, för det andra är de flesta "fräscha" alternativ brödstinna mackor. Det erbjuds också choklad, kanelbullar och glass.
Nu är jag ingen fanatisk hälsoivrare, men skulle det inte vara schysst med lite balanserad kost på badställen?
Nä, nu tar jag och mailar Gustavsberg och ser vad de svarar.

måndag 30 maj 2011

Krashade heta potatisar



Crash Hot Potatoes
4 portioner
Är precis vad det låter som, kraschade potatisar. Ett recept som landade på en webbsida för ett par år sedan och spred sig som en löpeld tvärs över jordklotet. Så enkelt och så gott!


12 nypotatisar
2 dl olivolja
salt
svartpeppar
1 knippe gräslök

1.      Sätt ugnen på 225 gr.
2.      Koka potatisen sju-åtta minuter. Lägg dem på en plåt, gärna med bakplåtspapper. Tryck ner varje potatis med en gaffel eller en potatisstöt. Ringla över olja, salta pch peppra.
3.      Baka i ugn till potatisen fått fin färg.
4.      Servera med klippt gräslök rörd i olja.

Manifest för bättre vegomat i dagens Sthlm City

I gratsitidningen Sthlm City, som delas ut utanför t-banan i Stockholm, kan man idag läsa ett manifest för bättre vegomat. Så glädjande att jag nästan blir rörd :-)
Ja, budskapet i sig är underbart, även om skälet till mainfestet är att redaktionen tycker att utbudet av vegomat är uselt i vår huvudstad.
Läs artikeln som pdf:
http://city.se/pdf/

Grillade desserter!

Det känns som att det redan förra året blev en riktig grillhets. Allt skulle grillas! Pizzan, brödet, efterrätterna.
Och jag hänger på :-)
Det är ju på något sätt som om allt blir godare om man grillar det, oavsett hur det egentligen smakar, om du förstår. Precis som att maten man tar med på picknick smakar bättre än den man äter hemma - även om det är exakt samma.

Jag har nu inlett grillsäsongen med att grilla dessertspett. Trä på jordgubbar, stora bitar av ananas, kanske marshmallows (finns vegovarianter på t ex Goodstore) (dvs utan gelatin). Grila några minuter, vrid på spetten nga gånger. Servera med glass.

onsdag 18 maj 2011

Älskad gammal vän: filodegen

Idag ska jag laga filodegsknyten som jag gjorde till en matfotografering häromdagen. De var ljuvligt goda, trots att de hade stått framme i studion lite väl länge och trots att vi hade dränkt dem i olja för att de skulle se riktigt nybakade ut under hela fotograferingen. Idag ska jag få njuta av dem alldeles nygjorda med min väninna K. Eftersom de är fyllda med bland annat getost får killarna här hemma något annat, bara de tänker på getost gör de konstiga grimaser.

Frasiga filodegsknyten
4 portioner
Enkla att laga, men har hög wow-faktor! Går att laga dagen innan de ska ätas och sedan värmas på.

1 rödlök
2 msk olja
100 gr getost, i bitar
0,5 kg kokt potatis, i tunna skivor
rosmarin
svartpeppar
1 msk smält smör
0,5 buljongtärning
4 ark filodeg
1 citron

1.      Sätt ugnen på 200 gr.
2.      Hacka rödlöken och fräs mjuk i 1 msk olja. Blanda lök, getost och spotatis. Krydda med rosmarin och svartpeppar.
3.      Smält 1 msk smör. Rör ut med 1 msk olja och en halv buljongtärning.
4.      Rulla ut filodegen. Pensla ett ark med smörblandningen. Vik det dubbelt. Pensla på toppen. Vik ev en gång till beroende på arkets storlek. Skeda upp en fjärdedel av potatisröran i mitten av arket. Vik upp kanterna till ett knyte. Pensla på utsidan. Upprepa med de resterande arken.
5.      Baka i ugn ca 10 minuter eller till alla knyten fått fin färg. Servera med citronklyftor.

TIPS:
Filodeg är en fantstiskt tunn deg som man kan använda till förrätter, varmrätter och desserter. Tjockleken kan variera något beroende på vilken filodeg man köper, så prova dig fram; eventuellt behöver du ta två ark till varje knyte. Filodeg säljs som frysvara och som kylvara.