tisdag 30 augusti 2011

Ny upptäckt: hemmagjord gelé!

Gelé har aldrig varit någon stor grej i vårt hushåll. Kanske beror det på att jag förknippar gelé med söndagssteken. Det kan också bero på att jag förknippar gelé med gelatin.
Men nu har jag sett ljuset! Ljuset heter gelésocker!
Finns i en matbutik nära dig och gör så att du kan laga till din egen gelé på ett par minuter. Helt otroligt. Och ja, gelésocker är vegetabiliskt.

Blanda en dl rödvin med en dl gelésocker i en kastrull Koka upp och låt koka sådär 30-60 sekunder. Häll upp det på en burk och låt svalna. Klart.

Vill du inte ha just rödvinsgelé kan du ta de bär du vill anända, koka i yttepytte lite vatten, hälla av geggan i en syltsil och sedan ta vätskan och blanda med lika mycket gelésocker. Och koka 30-60 sekunder.

måndag 29 augusti 2011

Odlat kött - snabbare i butikerna än väntat

Det där med odlat kött har vi kunnat läsa om under en del år. Det låter som en märklig SF-film, en sådan som jag hade låtit stanna i filmbutikens hylla.
Men nu verkar det faktiskt komma allt närmare verkligheten. Tycka vad man vill om det.
Å ena sidan låter det ju jättebra att odla kött istället för att fortsätta trycka in djur i fabriker enabrt för vårt nöjes skull.
Å andra sidan låter dte ju helt sjukt, det kostar otroligt mycket att hålla på att försöka ta fram odlat kött, vi kan ju faktiskt SOM JAG VET GENOM EMPIRISKA STUDIER äta vegetariskt.

http://www.liu.se/liu-nytt/arkiv/mn/1.280751?l=sv

Om du missat Bill Clintons vegansväng

http://www.youtube.com/watch?v=R3ied_AD4iE

Det här var en otroligt stor nyhet i amerikansk media.
Så häftigt.

söndag 28 augusti 2011

Trädmord och mackor

I Stockholm pratas det en del om de märkliga händelser på Kungsholmen och i Sjöstaden där träd har blivit medvetet förgiftade. Mycket märkligt.
Pilträden går inte att rädda. Det är förstås en förfärlig historia. Rätt sjuk.
Någon/några personer smyger alltså runt och borrar hål i träden för att sedan peta in gift i dem.

Står och pratar med bekant kvinna i medelåldern på en tillställning. Hon är upprörd över trädmorden. Pratar om övergrepp och visst är det chockerande. Samtidigt äter hon en kycklingsmörgås.

Visst är vi märkliga, vi människor.

torsdag 25 augusti 2011

Sallad på linser, quinoa och tofu med ramslök

"Tänk att något som är så nyttigt också kan vara så gott", sa jag till min väninna K som var hos oss på middag igår. Det har jag lärt mig av min mamma, att man alltid ska sälja in sin mat sådär positivt. Hon, min mamma, tycker alltid att det hon själv just lagat är det godaste hon någonsin smakat. Och det smittar av sig!

Salladen gjordes på puylinser, quinoa kokt i buljong, fina små tomater, rucola, fräst tofu (med ramslök, men annan går bra, bara dne är marinerad eller rökt), samt en hel näve färsk basilika.
Toppad med vitlöksvinägrett!

En tidning med bara vego!

Just nu ska du faktiskt köpa Laga lätt, den där till synes ganska slätstrukna matlagningstidningen. Detta nummer är helt vego! Massa fina recept och inspirerande läsning.

Pestofylld quornfilé!

Quornfiléer kan ju bli, som du kanske vet, ganska torra och trista. Ett fiffigt tricks är att fylla dem med ngt smarrigt. Som t ex en fetaost mosad med ett par msk pesto.
Stek quornfiléerna så att de får fin färg. Snitta upp dem på långsidan, tryck in så mycket fyllning du kan, lägg filéerna i ugnsfast form och putta in dem i ugnen sådär några minuter på hög värme. Fetaosten ska bara bli lite sådär geggig, då är de klara att servera!

Snart dags för Krogveckan igen!


Passa på att äta fina middagar för betydligt billigare peng än vanligt den 9-18 september! Kontrollera dock vad det erbjuds för vegoalternativ....

måndag 22 augusti 2011

Färska örter - bästa vardagsmattipset

Alltså, det är möjligt att jag håller på att bli tant - men då en ganska nöjd tant. Har upptäckt vad kul det är att ha färska örtkryddor hemma och sköter nu om dem som små bebisar.
Har basilika, timjan, oregano, salvia, dragon, ananassalvia, citronverbena, citronmeliss och rosmarin. (ser du en aloe vera på bilden är det rätt, den passar inte in i örtträdgården men väl i köket, eftersom aloe vera ska kunna göra underverk när man har bränt sig vilket jag gör så fort jasg går in i köket i stort sett...).

Det är inte bara underbart att krydda maten med dessa färska små underverk, dte är också lyxigt att ställa fram dem som tillbehör på middagsbordet!

Gott i Götet

DU som bor i Götebrog bör ta dig till Bra mat-mässan 3 september, kolla in:
http://www.bramatmassan.se/

Programmet ser så lockande ut att jag funderar att ta tåget faktiskt...

10.10 - Grundkurs i vegetarisk mat – Nybörjartips och enkla knep för god och näringsrik mat
10.40 - Var hittar jag näringen? – Hur komponerar jag en måltid med bra sammansättning och vilka näringsämnen ska jag tänka lite extra på? Vi frågar ut dietisten Ulrika Hörnell-Wiberg och ställer frågorna du inte visste att du ville ha svar på.
11.30 - Matlagningsuppvisning – På medelsvår nivå.
12.20 - Barn och mat – Panelsamtal. Vad behöver barn? Vad vill de äta? Hur får man dem att vilja äta det de behöver?
13.00 - Vegetarisk mat, i stort format – Vegetarisk mat är prisvärd, god och näringsrik.
13.40 - Matlagningsuppvisning Snabbmat    vegetariskt  behöver inte bara betyda långkok. Det finns också burgare, kovar, och tacos, som är helt vegetariska.
14.30 - Vegetabiliska produkter – Nya vegoprodukter dyker upp överallt just nu. Svunna är de dagar då man fick leta med ljus och lykta efter kvalitetsprodukter. Jenny och Mattias från Pinto media guidar oss i utbudet av vegoprodukter.
15.10 - Matlagningsuppvisning Gourmetmat   För dig som vill ha utmaningar i köket. Lina Kallerdahl lagar vegansk gourmetmat.
16.00 - Smaken är allt!  –  Hur man lagar riktigt god vegomat.
16.40 - Matlagninsuppvisning Raw Food    en spännande matkultur med annorlunda tillagningsmetoder. Pontus Kristensson från Holistic visar hur det går till att laga mat utan att värma upp den.

måndag 15 augusti 2011

Hett med veganism

http://www.svd.se/mat-och-vin/viktveganerna_6270998.svd


Personligen tycker jag inte att det spelar någon roll vad skälet är till att man blir vegan eller vegetarian. Bara man blir det.

Jag var vegan i några år men blev sedan en förtappad vegetarian. Nu ska jag försöka mig på livet som vegan igen. Hemma-vegan och borta-vegetarian, för att förenkla för vänner.

fredag 5 augusti 2011

Jamie Oliver goes Vego. Okay, bara lite, men ändå.

Jag kan inte låta bli att köpa Jamie Olivers matmagasin som heter just Jamie. Det är inte särskilt mycket vego, men tidningen är ändå så fantastisk att jag inte kan låta bli att lägga halva måndslönen på den.

Ja, den är dyr! Trots att hälften av innehållet bara handlar om hans egna prylar man kan köpa. Som ett fett reklamblad för honom själv.

Hur som, i det senaste numret som finns i Sverige, vilket är juni/juli-numret, finns det faktiskt en artikel om vego-bbq! Riktigt lockande. Eller vad sägs om tofuspett med Sichuanpeppar, ingefära, schalottenlök och koriander. Eller spenat och paneer-plättar med myntayoghurt. Eller kanske svarta bön-burgare med lime och koriander. Allt med suktande bilder...
Finns i en välsorterad tidningsaffär inte alltför långt borta från dig.

Raw food - mmm!

Fick tips på en raw food-krog i Köpenhamn och testade den häromdagen. Det var helt ljuvligt gott!
Är du i närheten, typ i norra Europa, så åk dit och ät.
Ett enkelt men snyggt ställe en halv minut från Ströget.
42 Raw.

Väldigt inspirerande, vill nu läsa in mig på raw food och köra lite hemma. Blev förvånad över att jag blev så mätt över den till synes lilla portion med "pizza".
Fick också en juice bestånede av bland annat rödbetor, lime och basilika. En sådan måste jag också experimentera med hemma!

Grilla vattenmelon? Går det?

Läste ett tips på grillad vattenmelon som vi genast var tvungna att prova. Förra året var ju grillade citroner en stor grej på vår grill, så nu, så här i slutet av sommaren när melonen ändå inte är så rolig längre, är det utmärkt att grilla den!

Skär ut tjocka skivor, skär ev bort skalet. Pensla med olja. Grilla några minuter på varje sida.
Servera med bladpersilja eller mynta, smulad feta och vinägrett.

På det här sättet smakar melonen så mycket mer än vanligt. otroligt smarrigt.
Också gott som dessert med bär och glass...

Falcon suger

Alltså har du sett den där absolut förlegade reklamfilmen för Falcon (öl)? Där en kille grillar korv och berättar att han bjudit in killarna till en killkväll och nu ska de äta korv tillagad i öl. Jag tror jag svimmar av tråkighet.
Tänk om det hade varit en kvinna. Nehej, det går ju inte. Det var ju en grill. Och öl.

Och kom nu inte och säg att jag inte tillhör målgruppen. Jag dricker så mycket öl på sommaren att Falcon hade kunnat fokusra på enbart mig för att ändå överleva.

Hör av dig till Falcon och gnäll, något kul ska man ju ändå unna sig!

tisdag 2 augusti 2011

Svartpeppar rules

La in ett recept på majsmuffins häromdagen. De är goda till soppa, som mellanmål eller till en sallad.
Jag fick en kommentar på receptet som jag i min tur har försökt kommentera, men datorn vill inte (eller är det jag som är trög? Det är varmt idag och jag ska snart iväg till badet, min hjärna kanske har slutat fungera.).

Så här:

Bästa Punk in writing!
Klart det ska vara svartpeppar också! Tack för påminnelsen.
Märkligt att jag glömde det, jag som är inne i värsta svartpepparperioden. Igår åt jag pasta med så mycket svartpeppar på att det mer var svartpeppar med pasta än tvärtom.
Blev nu sugen på att göra en artikel om svartpeppar :-)

Min man brukar göra en väldigt god sås som bara består av kladd (typ creme fraiche), salt och så sjuka mängder av svartppar. Prova!